2016. május 7., szombat

Amikor "felrázódsz" az álmodból

Brooke Shaden's photography

Biztos mindenkivel előfordult már, az, amikor az ébrenlétből éppen csak átbillen az alvás állapotába és ebben a pillanatban egy jókora, hirtelen rándulással mégis felébred. Legtöbbször ráadásul zuhanással, eséssel, esetleg becsapódással kapcsolatos álmok is kísérik ezt az élményt. Mégis, mi okozhatja ezt a hirtelen ébredés?

Az emberek a legkülönfélébb magyarázatokat találták ki erre a jelenségre, még mielőtt meg lett volna a lehetőségünk, hogy vizsgáljuk az agyban zajló folyamatokat. Többek között azzal is magyarázták a jelenséget, hogy álmunkban boszorkányok, rosszindulatú szellemek, akár démonok fojtogatnak minket. Végül is, akkoriban elfogadhatónak számítottak ezek a találgatások ennek a különös jelenségnek a magyarázatára.



Ezt a jelenséget angolul "hypnic jerk"-nek nevezik, és igencsak prózai magyarázatot találtak rá a kutatók.

A tudósok megfigyelték, hogy a "hypnic jerk" akkor következik be általában, amikor az ember gyorsan álomba zuhan az extrém kimerültségtől. Ez egy jó kiindulási pont volt, hogy megvizsgálják, milyen folyamatok játszódnak le mindeközben az agyban.
Az elalvás során a jellemzően lelassulnak a szervezetben a különféle folyamatok, például a szívverés. Azonban néha, leginkább extrém fáradtság esetén ez olyan gyorsan történik meg, hogy az agyunk összezavarodik, és azt hiszi, hogy haldoklik a test.
A test ilyenkor válaszképpen egy hirtelen kémiai ingerekkel válaszol, ami gyakorlatilag kirázza a "haldokló" állapotból. 
És hogy miért jelenik meg ilyenkor álmunkban a zuhanás? Valószínűleg az agy, mintegy "magyarázatként" kreálja ezeket az álomképeket, hogy miért is kellett hirtelen felébrednünk.

Azonban ez is csak egy teória, és még sok kutatásra van szükség, hogy megtudjuk, mi áll pontosan ennek a jelenségnek a hátterében.

Forrás: www.diply.com/orange/article/twitch-in-sleep-why

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése